Hi ollss....sejak mr.hubby dah duduk sekalini
sejak hampir sebulan yang lalu (officially no more PJJ 6 Januari 2014)..ku
kenalah rajin-rajin kan diri memasak makan malam….kalau tidak sebelumni lepas
ambilje anak dari umah pengasuh..uruskan dia…susukan..tidokan…masak stim
makanan dia…bagi makan..pujuk bila meragam…suskan..tidokan balik...ku pun dah
penat jadi dah tak lalu nak makan..kalau lapar sangat dan malas plak kan so telan
je sekeping roti dan air sejuk..dah tido…skang dah tak bolehlah yer….kena masuk
dapur ye…
Jadi ku nak share salah satu
resepi yang mudah dan cepat adalah mi hailam…menu ku untuk mr.hubby malam tadi.
Mi Kuning sebungkus (500gm) – dicelur
Bawang putih (5 ulas) – ketukje
Cili Melaka (3 biji)- ketukje
Fish cake (1 keping) - hiris
Sos tiram
Kicap mee
Kicap
Lada hitam (setengah sudu kecil)- ditumbuk kasar
Sayur sawi ( dipotong kecil) agakjer
Tomato sebiji
Cara nak buat..mudah jer yer....masuk ikut step bahan diatas yer...(kecuali mi kuning)
Mula2 tumis bawang putih dan cili melaka tu.....masuk fish cake dalam 3 minit pasti masuk segala jenis kicap (tak perlu tambah garam kalau saya dah cukup masin dari kicap-kicapni)..tambah satu setengah cawan air...dalam 5 minit pas dah mendidih baru bubuh lada hitam, sawi dan tomato dan gaul rata..lepastu masuk mee kuning....kacau rata...jangan sampai kering plak airnya...tak jadi mi hailam pulak nanti...TAADDAAA....(clap clap clap)
First time buat dan agak-agakjer....fuuuhhhh nasib mr.hubby menambah..
(senyum tak perlu kata apa-apa....)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan