30 Januari 2014

MI HAILAM

Hi ollss....sejak mr.hubby dah duduk sekalini sejak hampir sebulan yang lalu (officially no more PJJ 6 Januari 2014)..ku kenalah rajin-rajin kan diri memasak makan malam….kalau tidak sebelumni lepas ambilje anak dari umah pengasuh..uruskan dia…susukan..tidokan…masak stim makanan dia…bagi makan..pujuk bila meragam…suskan..tidokan balik...ku pun dah penat jadi dah tak lalu nak makan..kalau lapar sangat dan malas plak kan so telan je sekeping roti dan air sejuk..dah tido…skang dah tak bolehlah yer….kena masuk dapur ye…

Jadi ku nak share salah satu resepi yang mudah dan cepat adalah mi hailam…menu ku untuk mr.hubby malam tadi.

Mi Kuning sebungkus (500gm) – dicelur
Bawang putih (5 ulas) – ketukje
Cili Melaka (3 biji)- ketukje
Fish cake (1 keping) - hiris
Sos tiram
Kicap mee
Kicap

Lada hitam (setengah sudu kecil)- ditumbuk kasar
Sayur sawi ( dipotong kecil) agakjer
Tomato sebiji

Cara nak buat..mudah jer yer....masuk ikut step bahan diatas yer...(kecuali mi kuning)

Mula2 tumis bawang putih dan cili melaka tu.....masuk fish cake dalam 3 minit pasti masuk segala jenis kicap (tak perlu tambah garam kalau saya dah cukup masin dari kicap-kicapni)..tambah satu setengah cawan air...dalam 5 minit pas dah mendidih baru bubuh lada hitam, sawi dan tomato dan gaul rata..lepastu masuk mee kuning....kacau rata...jangan sampai kering plak airnya...tak jadi mi hailam pulak nanti...TAADDAAA....(clap clap clap)


First time buat dan agak-agakjer....fuuuhhhh nasib mr.hubby menambah..
(senyum tak perlu kata apa-apa....)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan