Hi.....special dinner on weekend..
actually no special occasion..its special because 'jarang masak' ..haha
so last time i cooked grilled chicken chop with mashed potato and salad...
nah jamu gambar dulu.....
yummy..masih teringat-ingat....nak buat lagi malas..hei wat iz zerong with uuu haaa...
korang nak resepi ke..nah cekidout..
RESEPI
GRILL CHICKEN CHOP
Bahan - Bahan:
·
4 keping whole leg
(debone)
·
1/2 kiub ayam
·
2 sudu besar sos
tiram
·
2 sudu besar kicap
manis (lina pg gn kicap mee)
·
3 ulas bawang putih
(tumbuk kasar)
·
1cm halia(tumbuk
kasar)
·
Lada hitam, lada sulah
·
Sedikit olive oil
Cara-cara
1.
Bersih ayam dan lap
dengan kitchen towel
2.
Cucuk sedikit bahagian
yg ada isi dengan garfu/apa2 yg tajam supaya bahan perapan meresap ke dalam
ayam.
3.
Lumurkan kepingan ayam
dengan kiub ayam lada hitam dan lada sulah
4.
Gaukan pula dengan sos
tiram dan kicap manis.
5.
Akhir sekali gaulkan
daging dengan bahan tumbuk.
6.
Letakkan sedikit olive
oil supaya daging tak kering
7.
Perap daging paling
kurang selama 1 jam.
8.
Bakar daging sehingga
masak.
SOS
BLACK PEPPER
Bahan - Bahan:
1 labu bawang besar holland (kaler kuning) dicincang halus
4 sb (rata) tepung gandum
1 kiub ayam
2 sb sos tiram
2 sb kicap manis (untuk gelapkan sos)
4 sb sos lada
hitam
2 sb lada hitam ditumbuk kasar
3 cawan air (atau lebih)
Sedikit oregano
2 sb mentega
Cara-Cara:
1.
Cairkan mentega ke
dalam periuk (sauce pan),tumis bawang besar hingga layu dan wangi (jangan
sampai garing nanti pahit lak)
2.
Masukkan lada hitam
yang ditumbuk kasar, tumis sekejap.
3.
Masukkan tepung gandum
(x payah bancuh ngan air) kacau selalu supaya tidak bergentel.
4.
Masukkan air.Kacau
sebati (guna hand whisk lagi senang nak kacau).Masukkan kiub ayam
5.
Masukkan sos lada
hitam,sos tiram dan kicap.Kacau sebati.Kalau nampak pekat sangat tambah sedikit
air.Masukkan oregano.Renehkan sebentar
6.
Sesuaikan rasa.Kalau
nak lebih gelap tambah sukatan kicap.
MASHED POTATO
Bahan-bahan ( Hidangan utk 7-8 org )
·
Kentang 1 kg ( d kupas
kulit, d ptg 4 & rebus hingga empuk)
· 1 sk garam
· 1/2 cawan susu segar
·
* BAHAN UTK KUAHNYA*
· 3 btg celery - d ptg
dadu
· 1 bj bwg besar - d ptg
dadu
· 5 sb Stok Ayam Pekat
Maggi
· 500 ml air msk
· 1 sb sos tiram & 1
sk serbuk lada hitam
· 3-4 sb tepung gandum d
campurkn dgn sedikit air spt mbuat tepung utk goreng pisang
· 2-3 sb mentega
· Beberapa titik kicap
pekat sbg kaler
Cara-cara
1.
Utk kentang lecek~slps
empuk,buangkn lebihan air dan gunakn food processor utk melecek hingga btl2
halus.
2.
Masukkan susu segar n
garam..gaul rata.
3. Utk kuah~cairkn mentega
dlm periuk kemudian mskkn air,bwg besar,celery n stok pekat ayam maggi
4.
Bila mendidih n celery
telah layu tapiskan kuah tersebut dan segala hampas bwg bsr n celery d buang
5. Masukkan sos
tiram,serbuk lada hitam n tepung gandum kacau rata pd api sederhana(kepekatan
kuah ikut pd citarasa msg2 ye..)
6. Masukkan beberapa titik
kicap pekat~sampai dpt kaler spt Whipped Potato KFC.
7.
Kacau rata lg..biar
sekejap bru tutup api
8. Utk mhidang, gunakan ice
cream scoop pada kentang lecek tadi pada mangkuk @ piring dan boleh la tuangkn kuah tadi pada atas kentang tersebut.
okkk..saya dah..anda bila lagi...jimat belanja..nak pulak kalo anak ramai..
kalo 1 set dah rm 10 kali 6 orang dah 60 hengget...
yang ni tinggal beli ayam je dan daun salad..lain memang bahan yang
selalu ada dalam dapur je kann..
selamat mencuba...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan