18 September 2014

GRILLED CHICKEN CHOP DENGAN MASHED POTATO

Hi.....special dinner on weekend..
actually no special occasion..its special because 'jarang masak' ..haha
so last time i cooked grilled chicken chop with mashed potato and salad...


nah jamu gambar dulu.....


yummy..masih teringat-ingat....nak buat lagi malas..hei wat iz zerong with uuu haaa...

korang nak resepi ke..nah cekidout..



RESEPI GRILL CHICKEN CHOP

Bahan - Bahan:
·                     4 keping whole leg (debone)
·                     1/2 kiub ayam
·                     2 sudu besar sos tiram 
·                     2 sudu besar kicap manis (lina pg gn kicap mee)
·                     3 ulas bawang putih (tumbuk kasar)
·                     1cm halia(tumbuk kasar)
·                     Lada hitam, lada sulah
·                     Sedikit olive oil
Cara-cara
1.             Bersih ayam dan lap dengan kitchen towel
2.             Cucuk sedikit bahagian yg ada isi dengan garfu/apa2 yg tajam supaya bahan perapan meresap ke dalam ayam.
3.             Lumurkan kepingan ayam dengan kiub ayam lada hitam dan lada sulah
4.             Gaukan pula dengan sos tiram dan kicap manis.
5.             Akhir sekali gaulkan daging dengan bahan tumbuk.
6.             Letakkan sedikit olive oil supaya daging tak kering
7.             Perap daging paling kurang selama 1 jam.
8.             Bakar daging sehingga masak.

 SOS BLACK PEPPER 


Bahan - Bahan:
1 labu bawang besar holland (kaler kuning) dicincang halus
4 sb (rata) tepung gandum
1 kiub ayam
2 sb sos tiram
2 sb kicap manis (untuk gelapkan sos)
4 sb sos lada hitam
2 sb lada hitam ditumbuk kasar
3 cawan air (atau lebih)

Sedikit oregano

2 sb mentega 
Cara-Cara:
1. Cairkan mentega ke dalam periuk (sauce pan),tumis bawang besar hingga layu dan wangi (jangan sampai garing nanti pahit lak)
2. Masukkan lada hitam yang ditumbuk kasar, tumis sekejap.
3. Masukkan tepung gandum (x payah bancuh ngan air) kacau selalu supaya tidak bergentel.
4. Masukkan air.Kacau sebati (guna hand whisk lagi senang nak kacau).Masukkan kiub ayam
5. Masukkan sos lada hitam,sos tiram dan kicap.Kacau sebati.Kalau nampak pekat sangat tambah sedikit air.Masukkan oregano.Renehkan sebentar
6. Sesuaikan rasa.Kalau nak lebih gelap tambah sukatan kicap.

MASHED POTATO

Bahan-bahan ( Hidangan utk 7-8 org )
·         Kentang 1 kg ( d kupas kulit, d ptg 4 & rebus hingga empuk)
·          1 sk garam
·          1/2 cawan susu segar
·          * BAHAN UTK KUAHNYA*
·          3 btg celery - d ptg dadu
·          1 bj bwg besar - d ptg dadu
·          5 sb Stok Ayam Pekat Maggi
·          500 ml air msk
·          1 sb sos tiram & 1 sk serbuk lada hitam
·          3-4 sb tepung gandum d campurkn dgn sedikit air spt mbuat tepung utk goreng pisang
·          2-3 sb mentega
·          Beberapa titik kicap pekat sbg kaler
 Cara-cara
1.      Utk kentang lecek~slps empuk,buangkn lebihan air dan gunakn food processor utk melecek hingga btl2 halus.
2.      Masukkan susu segar n garam..gaul rata.
3.      Utk kuah~cairkn mentega dlm periuk kemudian mskkn air,bwg besar,celery n stok pekat ayam maggi
4.      Bila mendidih n celery telah layu tapiskan kuah tersebut dan segala hampas bwg bsr n celery d buang
5.      Masukkan sos tiram,serbuk lada hitam n tepung gandum kacau rata pd api sederhana(kepekatan kuah ikut pd citarasa msg2 ye..)
6.      Masukkan beberapa titik kicap pekat~sampai dpt kaler spt Whipped Potato KFC.
7.      Kacau rata lg..biar sekejap bru tutup api

8.     Utk mhidang, gunakan ice cream scoop pada kentang lecek tadi pada mangkuk @ piring dan boleh la tuangkn kuah tadi pada atas kentang tersebut.

okkk..saya dah..anda bila lagi...jimat belanja..nak pulak kalo anak ramai..
kalo 1 set dah rm 10 kali 6 orang dah 60 hengget...
yang ni tinggal beli ayam je dan daun salad..lain memang bahan yang
 selalu ada dalam dapur je kann..

selamat mencuba...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan