30 September 2014

KEK CARROT PRUNE


hai olls...
last weekend buat projek kek carrot + prune...
resepi asal adalah dari blog azie kitchen..
memang menjadi resepinya...

bancuhan pertama buat resepi asal.....
resepi kedua ku buat ikut sedap hati sebab 
nak kurangkan manisnya..pastu nak tambah buah prune supaya 
ada rasa masam-masam join dengan lemak manis carrot tu..
alhamdulillah menjadi juga...

bahan-bahannya...

1 1/4 minyak jagung
6 biji telur 
200 gm gula kastor
100 gm gula merah
400 gm tepung naik sendiri
1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil serbuk kayu manis
1/4 sudu kecil garam
3 cawan karot yang telah diparut
1 1/2 cawan kismis
1 cawan walnut
1 cawan buah prune yang telah dicincang dan direbus sehingga likat airnya (ku guna sunsweet)



 timbang jangan tak timbang..

 antara bahan-bahannya...

campuran tepung naik sendiri, serbuk kayu manis dan baking powder...

 mula-mula blender je semua gula merah dan gula putih bersama telur....

 kemudian keluarkan dari blender dan letakkan dalam satu bekas yang agak besar...

 masukkan karot yang telah diparut tadi sedikit demi sedikit....
adunan akan mencair sebab air karot akan keluar...

masukkan pula adunan tepung bersama serbuk kayu manis dan baking powder tadi....
sebatikan..ku guna tangan je..xde nak guna mixer pun....

 kemudian masukkan kismis 

masukkan pulak buah prune bersama airnya yang telah direbus tadi..

 dan bakar selama 40 minit dengan suhu 180 darjah celcius...


nampak tak kesan kenan cucuk ngan garfu tu...
haa kalau nak tau dam masak ke belum korang boleh cucuk dengan lidi satay tu lebih baik...
sebab leh cucuk jauh kedalam...
kalau tak de tepung yang melekat tu tandanya dah masak...
kalo ada tambahlah masa tu sikit...ikut keadaan...


yeay......alhamdulillah jadi..sat intai tengok naik ke tak kek ku ni..

 kek ni memang sedap...
rasanya lemak manis dan ada masam sikit....
sebelah bawah penuh kismis dan prune..
jatuh kebawah semuanya...

yang kemudian ni terhangit sedikit...
suhu buat 200 darjah...
180 tu dah ok dah tu...

oklah selamat mencuba....
boleh buat kek ni untuk raya haji hujung minggu ni yerr...!!1


















Tiada ulasan:

Catat Ulasan